Het nieuws wordt de afgelopen dagen gedomineerd door maatregelen en gevolgen van het coronavirus. Ook voor uw onderneming kan het financiële en fiscale gevolgen hebben. Om die reden heb ik dit nieuwsbericht opgesteld met een aantal mogelijkheden om de invloed op de bedrijfsvoering te beperken.

Werktijdverkorting
Indien u bedrijfsmatig getroffen wordt door de gevolgen van het coronavirus, kunt u een beroep doen op werktijdverkorting voor uw personeel. De voorwaarden voor werktijdverkorting zijn:
er is sprake van buitengewone omstandigheden die in redelijkheid niet tot het normale ondernemersrisico kunnen worden gerekend; en ten minste 20% van de aan werkgever ter beschikking staande arbeidscapaciteit kan gedurende tenminste 2 weken niet worden benut.

Vergunning
Om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting dient een werkgever vooraf een vergunning aan te vragen. De vergunning geldt maximaal 6 weken. Is er na afloop van de vergunning nog geen verbetering in het bedrijf ? Dan kunt u als werkgever verlenging van de vergunning aanvragen. De werktijdverkorting mag in totaal maximaal 24 weken duren. De vergunning wordt alleen verleend voor de periode na de datum waarop de aanvraag is ontvangen en dient voldoende gemotiveerd te zijn.

Werknemers
Werktijdverkorting kan alleen aangevraagd worden voor werknemers waarvoor u een loondoorbetalingsplicht heeft. De werknemers spreken dan hun bestaande WW-rechten aan. Voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten kan dus geen werktijdverkorting worden aangevraagd.

ZZP
De werktijdverkorting geldt niet voor zzp’ers. Zzp’ers kunnen daarentegen een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz) indien zij door de gevolgen van het virus in financiële problemen raken.
De uitvoering van het Bbz geschiedt door gemeenten.

Belastingaanslagen en uitstel van betaling
Indien u door de gevolgen van het coronavirus niet in staat bent om tijdig aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting of loonbelasting te voldoen, bestaat de mogelijkheid om bijzonder betalingsuitstel bij de Belastingdienst aan te vragen.

Dat dient vooraf schriftelijk te gebeuren en het verzoek moet een onderbouwing hebben dat de betalingsproblemen door het coronavirus zijn ontstaan. Daarnaast dient het verzoek een voorstel te bevatten hoe en binnen welke termijn de betalingsachterstand ingelopen kan worden.

Na ontvangst van het verzoek stopt de Belastingdienst de invordering van de belastingaanslagen. De inhoudelijke beoordeling van het verzoek vindt echter pas later plaats. Ter voorkoming van hoofdelijke aansprakelijkheid voor niet-betaalde omzetbelasting en/of loonbelasting dient betalingsonmacht in ieder geval binnen 14 dagen na de uiterste betalingsdatum bij de Belastingdienst te zijn gemeld. Er zullen geen betaalverzuimboetes worden opgelegd

Op deze manier kunnen betalingsverplichtingen aan andere ondernemers eerst worden voldaan en kan de betaling aan de Belastingdienst wachten tot een later moment..

Herbeoordeling voorlopige aanslagen 2020
Heeft u als ondernemer al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020 of vennootschapsbelasting 2020 ontvangen en verwacht u dat de winst lager uitkomt, dan is het verstandig om de hoogte van de ingeschatte winst 2020 aan passen en tijdig een wijzigingsverzoek in te dienen.

Afsluiting
Bovenstaande maatregelen kunnen helpen om de liquiditeitspositie van uw onderneming op korte termijn te verbeteren. Uiteraard kan ik u -indien van toepassing- begeleiden met het voorbereiden en indienen van één of meerdere van bovengenoemde verzoeken.