Nieuws
Hieronder vindt u een selectie van relevant nieuws voor u als ondernemer:
Advies Raad van State over wetsvoorstel tegenbewijsregeling Box 3
De Raad van State heeft zijn advies over het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3 gepubliceerd. Het wetsvoorstel is bedoeld om het door de Hoge Raad in zijn arrest van 6 juni 2024 verplichte aanvullende rechtsherstel te bieden over de jaren vanaf 2017. De Hoge Raad heeft enkele vuistregels gegeven over de wijze waarop het werkelijke rendement moet worden bepaald. Deze vuistregels zijn verwerkt in dit wetsvoorstel. De tegenbewijsregeling geldt tot de invoering van een nieuw box 3-systeem.
ZZP: Geen arbeidsovereenkomst ondanks één opdrachtgever
Of sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen een opdrachtnemer en opdrachtgever of een overeenkomst van opdracht hangt af van een flink aantal voorwaarden. Als een opdrachtnemer slechts bij één opdrachtgever werkzaam is, wordt in de praktijk al snel verondersteld dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Toch is het altijd maatwerk. In een onlangs gepubliceerde zaak waar het één opdrachtgever betrof, ging het om de vraag of sprake was van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.
Massaalbezwaarprocedure voor belastingrente Vpb
De Rechtbank Noord-Nederland oordeelde op 7 november 2024 dat de belastingrente die de Belastingdienst berekent over aanslagen vennootschapsbelasting (Vpb) in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. Naar aanleiding van deze uitspraak zijn veel bezwaarschriften tegen de belastingrente bij de Belastingdienst binnengekomen. Bezwaren tegen de belastingrente op aanslagen vennootschapsbelasting zijn aangewezen als massaal bezwaar. Het blijft wel noodzakelijk om tijdig een bezwaarschrift in te dienen.
Extra aandacht bij de Belastingdienst voor zakelijke kosten
In 2025 gaat de Belastingdienst extra aandacht besteden aan de beoordeling van kosten. Uit een onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat kostenposten vaak verkeerd worden verwerkt. Dit leidt tot correcties via navorderingen en naheffingen.
Voorlopige forfaits banktegoeden en schulden box 3 2025 bekend
De voorlopige forfaits voor het rendement van banktegoeden en schulden in box 3 voor 2025 zijn bekend. De Belastingdienst gebruikt deze forfaits voor het berekenen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025.
Hoge Raad vult werkelijke rendement onroerende zaken box 3 verder in
Op 20 december 2024 gaf de Hoge Raad nadere aanwijzingen over de wijze waarop het werkelijke rendement van onroerende zaken in box 3 vanaf het jaar 2017 berekend moet worden.
Rendementspercentage 2026 box 3: mogelijk zwaardere lasten voor beleggers
Het rendementspercentage voor box 3 in 2026 is bekend geworden. Het forfaitaire rendement voor de categorie “overige bezittingen” stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. Die maatregel is bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren.
Belangrijkste wijzigingen voor de werkgever in 2025
Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als DGA. In dit nieuwsbericht staan de belangrijkste wijzigingen.
Waarschijnlijk lagere belastingrente in 2025
De belastingrente is vanaf 1 januari 2025 hoogstwaarschijnlijk lager dan in 2024. De percentages zijn nog niet officieel gepubliceerd, maar voor onder meer de vennootschapsbelasting daalt het percentage waarschijnlijk van 10% in 2024 naar 9% in 2025. Voor vrijwel alle andere belastingen daalt de belastingrente waarschijnlijk van 7,5% in 2024 naar 6,5% in 2025.
Btw-suppletie vanaf 2025 binnen acht weken indienen
Vanaf 1 januari 2025 moet u een btw-suppletie indienen binnen acht weken nadat u constateerde dat u te weinig btw aangaf en afdroeg aan de Belastingdienst.
Belastingdienst geeft in 2025 géén zzp-boetes
De Belastingdienst heeft het Handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 gepubliceerd, waarin wordt ingegaan op de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium. In 2025 worden nog géén verzuim- of vergrijpboetes opgelegd.
Een aantal wijzigingen van belastingen in 2025
De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2025. Het ministerie van Financiën heeft nu een overzicht gepubliceerd van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 2025.
Nieuw stelsel box 3 op basis van werkelijk rendement uitgesteld naar 2028
De invoering van een nieuw box 3-stelsel per 2027 is niet meer haalbaar, heeft staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën vrijdagavond in een Kamerbrief laten weten. Om de inkomstenderving van zo’n 2,5 miljard euro op te vangen wordt vanaf 2026 het forfait voor overige bezittingen verhoogd en het heffingsvrije vermogen verlaagd.
Doe vóór 1 februari 2025 uw opgaaf UBD 2024
Inhoudingsplichtigen moeten vóór 1 februari 2025 de in 2024 aan natuurlijke personen betaalde bedragen aan de Belastingdienst doorgeven. Dat geldt niet als die natuurlijke personen bij de inhoudingsplichtige in dienstbetrekking waren of aan hem een factuur met btw uitreikten.
Veel kritiek op verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen
Het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen, de Wet Baz, wordt aangepast. De aanpassingen vloeien voort uit een internetconsultatie inzake het wetsvoorstel. Dit heeft minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeld aan de Tweede Kamer.
Fiscale bespaartips voor december
De laatste maand van het jaar is weer aangebroken. Wat kunt u fiscaal dit jaar nog regelen? We zetten nog enkele fiscale bespaartips voor u op een rij.
Toch nog giftenaftrek 2025 in vennootschapsbelasting
De Tweede Kamer heef besloten dat de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting (Vpb) in 2025 toch blijft bestaan. De regeling ‘geven uit de vennootschap’ wordt per 2025 wel afgeschaft.
Verhoging vrije ruimte werkkostenregeling 2025
De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van het Belastingplan 2025 een amendement aangenomen om de vrije ruimte in de werkkostenregeling, de WKR, per 2025 te verhogen. Per 2027 gaat de vrije ruimte nog eens omhoog.
Belastingrente (voorlopige) aanslagen mogelijk te hoog
Rechtbank Noord-Nederland heeft op 7 november 2024 in een zaak geoordeeld dat de belastingrente die de Belastingdienst vanaf 2022 berekent over aanslagen vennootschapsbelasting in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. Dit betekent dat de belastingrente, naar het oordeel van de rechtbank, niet berekend mag worden naar een percentage van 8% of 10%.
Top 10 fiscale eindejaarstips 2024
Om 2024 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als DGA / ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips.
AOW-leeftijd blijft 67 jaar en 3 maanden in 2030
De minister van SZW heeft de AOW-leeftijd en de leeftijd, waarop de AOW-opbouw begint, voor het jaar 2030 vastgesteld. Deze leeftijden zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd.
Belastingvrije vergoedingen thuiswerken en kantoor in 2025
Veel werknemers werken tegenwoordig gedeeltelijk thuis. Wat mag u in 2025 belastingvrij vergoeden? Waar moet de werkplek thuis aan voldoen en wat mag of moet u als werkgever daarin faciliteren?
Informatiebrief over verder rechtsherstel box 3
De Belastingdienst is gestart met het versturen van een informatiebrief aan iedereen die mogelijk in aanmerking komt voor verder rechtsherstel in box 3. Het gaat om in totaal 2,6 miljoen brieven, waarvan de laatsten begin november verzonden worden.
Handhaving op schijnzelfstandigheid zzp’ers mogelijk coulanter
Er is veel onrust ontstaan bij bedrijven en organisaties inzake het werken met zzp’ers na 1 januari 2025. Dan vervalt namelijk het zogenaamde handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid, dat de Belastingdienst al langere tijd hanteert. De Belastingdienst gaat vanaf 2025 dus weer handhaven. De Tweede Kamer heeft verzocht om een zachtere landing.
Hogere btw voor cultuur en boeken per 2026 ?
Als het aan het kabinet ligt gaat het btw-tarief voor de culturele sector en voor boeken, kranten en tijdschriften per 1 januari 2026 wijzigen. Het huidige tarief van 9% wordt vervangen door het algemene tarief van 21%. Dit voorstel staat in het Belastingplan 2025. Naast extra inkomsten, beoogt het kabinet met de maatregel ook de btw-wetgeving te vereenvoudigen. De voorstellen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd en zijn dus nog niet definitief.